Wat is een boom band?

Het planten van nieuwe bomen is helaas niet zo simpel als dat het lijkt. Je hoort altijd dat bomen ontzettend stevig zijn en dat ze bijna alles kunnen hebben, maar dat geldt eigenlijk pas voor volwassen bomen. Jonge bomen, die pas net geplant zijn en nog jaren moeten groeien voordat ze écht stevig zijn, kunnen wel wat ondersteuning gebruiken. Die ondersteuning komt vaak in de vorm van een boom band.

Wat is een boomband

Wat is een boomband? Met een boomband zet je bomen vast aan een boompaal. Dat is ideaal om er voor te zorgen dat een boom netjes recht omhoog kan groeien en geen last heeft van bijvoorbeeld harde wind. Boombanden worden gemaakt van allerlei verschillende materialen, maar er wordt altijd op gelet dat de boomschors er niet door kapot gaat.

Veel boombanden zijn echter niet goed voor het milieu. Dat klinkt ironisch, omdat het een product is dat gemaakt is om bomen te verstevigen, maar het is echt zo. Zo zijn veel boombanden bijvoorbeeld gemaakt van gerecycled rubber. Dat blijft na gebruik voor altijd in de natuur liggen, wat natuurlijk niet de bedoeling kan zijn.

De BioBoomStrap van Hakvoort Boomband brengt daar echter verandering in! De BioBoomStrap is dé nummer 1 in boombanden! Deze BioBoomStrap zorgt goed voor jouw bomen, en is ook nog eens goed voor het milieu.

 

Hoe werkt een boomband?

 

Het idee achter een boomband is om een jonge boom in balans te houden. Dat doe je door één of twee gaten te graven naast een pas geplante boom. In die gaten zet je de boompalen. Je hebt een boom band nodig om alles met elkaar te verbinden en stabiel te houden. Voor het beste effect moet je de palen zo’n 30 centimeter van de boom afzetten.

De boom band kun je het beste in een acht-vorm om de boom en palen wikkelen, want dat is de stevigste vorm. De boom staat dan in het midden van de twee achten; eentje om elke boompaal. De boom band zet je vast met een spijker in de boompaal, maar natuurlijk niet in de boom zelf! Dat zou zonde zijn van de schors.

Werk je liever niet met spijkers of zoek je naar een methode die je vaker kunt gebruiken? De BioBoomStrap kun je vastzetten met een handige gesp. Op die manier is het makkelijker om de bioboomband goed strak te zetten en nadat de boom oud en stevig genoeg is, kun je de band opnieuw gebruiken omdat er geen spijkergaten in zitten!

 

De voordelen van een biologische boomband

 

Een bioboomband, zoals de BioBoomStrap is de duurzame versie van een boomband. Deze boom band is gemaakt van plantaardig polymeer. Sterker nog, die milieuvriendelijke grondstoffen worden gemaakt uit hernieuwbare bronnen. Dat is dus dubbel duurzaam! Laten we de voordelen van de bioboomband even op een rijtje zetten:

 1. Goed voor het milieu:
  In tegenstelling tot andere boombanden wordt deze boomband gemaakt van 100% composteerbaar materiaal. Dat betekent dat er niks overblijft van de boomband, wat natuurlijk goed nieuws is voor de natuur.
 2. Beter voor het milieu:
  De BioBoomStrap wordt als een van de weinige boombanden in Nederland geproduceerd. Daardoor komen er geen lange transporten aan te pas, wat nog beter is voor het milieu en veel CO2-uitstoot scheelt.
 3. Houdt je boom stabiel:
  Een bioboomband is superstevig en je hoeft je dus geen zorgen te maken over scheefgroeiende bomen.
 4. De BioBoomStrap is rotvrij:
  Andere duurzame boombanden, zoals boombanden van jute, willen door vocht nog wel eens gaan rotten. Dat kan niet bij deze bioboomband, vanwege de open geweven structuur. De band droogt snel op, waardoor schimmel geen kans krijgt.

 

Zijn er ook nadelen?

In vergelijking met andere boombanden heeft deze bioboomband eigenlijk geen nadelen. Beide soorten banden zijn stevig en ondersteunen je bomen zoals ze nodig hebben. Het enige nadeel dat wij kunnen bedenken, is het uiterlijk: je ziet natuurlijk liever een prachtige boom die in zijn eentje staat en geen hulp nodig heeft. Dit geldt natuurlijk voor alle soorten boombanden. Gelukkig kun je een boomband normaal gesproken na twee of drie groeiseizoenen alweer verwijderen. Waar een boomband dan vervuilend rubber achterlaat, kan de BioBoomStrap gewoon bij het groen afval. Dat is wel zo makkelijk!

 

Een duurzaam topproduct

Het is een fantastische combinatie: goed zorgen voor je pas geplante bomen én ervoor zorgen dat er geen extra afval in de natuur terecht komt. Dat kan heel eenvoudig met deze bioboomband. Omdat de band zo goed te composteren is, kan er een mooie cirkel worden opgezet: van oude en gebruikte bioboombanden kunnen industriële composteerbedrijven nieuwe potgrond maken. Die potgrond kan jij dan weer gebruiken om een nieuwe boom mee te planten.

Heb je ook interesse in deze duurzame boomband om je eigen bomen mee te verstevigen?
Bestel de BioBoomStrap dan hier!