Je eigen potgrond, echt duurzaam!

 

Beginnen met verduurzamen kan moeilijk zijn, zeker als je niet waar je moet beginnen. Er is immers zoveel te doen en zoveel te verbeteren. Eén van de meest simpele manieren om duurzamer te leven is door een duurzamere tuin aan te leggen. Juist in je eigen stukje natuur kun je echt iets terugdoen voor het milieu. Bijvoorbeeld door duurzame potgrond te gebruiken. Een kleine moeite, met een grote impact. Hoe? Dat leggen we je in deze blog uit.

duurzame potgrond

 

Het verschil tussen duurzame en niet-duurzame potgrond

 

Voordat we het belang van duurzame potgrond duidelijk maken en vertellen wat je er allemaal mee kunt, moeten we eerst bekijken wat potgrond nu precies is. Je hebt verschillende soorten potgrond:

 

  • Universele potgrond (de versie die het vaakst wordt gebruikt);
  • Potgrond voor specifieke planten;
  • Langwerkende potgrond;
  • Kokospotgrond (hele luchtige potgrond voor allerlei soorten planten);
  • En natuurlijke potgrond (potgrond vol met biologische grondstoffen)

 

Van dit lijstje zijn zowel kokospotgrond als natuurlijke potgrond duurzaam te noemen. In tegenstelling tot duurzame potgrondbestaat gewone ‘potgrond’, de universele potgrond die bij het plaatselijke tuincentrum te koop is, voor het grootste deel uit turf. Turf dat vroeger gewonnen werd uit Nederlandse veengebieden, maar nu vooral afkomstig is uit Ierland en de Baltische staten.

 

Het vervoer van turf is op zichzelf al milieuonvriendelijk genoeg, maar het feit dat turf geen hernieuwbare grondstof is maakt het een stuk erger. Turf ter plaatse wordt niet vervangen en de winning ervan heeft andere ernstige gevolgen. Zo tast het gebrek aan turf de plaatselijke flora en fauna aan: diersoorten en plantsoorten die inheems zijn voor turfgebieden verdwijnen en de biodiversiteit neemt dus af.

 

De negatieve impact van niet-duurzame potgrond

 

We hebben nog niet eens aangestipt dat het winnen van turf uit de bodem CO2 vrijmaakt. Bossen en regenwouden zijn goed in het opslaan van CO2 en boskap gaat mensen dus aan het hart. Maar hoeveel mensen weten dat turfgebieden veel meer CO2 opslaan dan bossen en regenwouden? Er zijn genoeg mensen die in opstand komen tegen bomenkap in de Amazone, maar hoeveel van hen kopen nog gewoon potgrond met turf erin?

 

Hoeveel klimaatbewuste burgers nemen niet meer het vliegtuig om op vakantie te gaan, maar besteden wel hun zomer aan tuinieren met planten in potgrond? Misschien denk je: wat heeft vliegen hiermee te maken? Maar wist je dat het vernietigen van veengebieden (onder andere om turf te winnen) wereldwijd meer broeikasgassen uitstoot dan al het vliegverkeer?

 

Kortom, duurzame potgrond is the way to go! Niet alleen omdat het gewoon beter is, maar omdat je niet bijdraagt aan de vernietiging van de plaatselijke natuur op korte termijn en onze planeet op langere termijn. Als je interesse hebt in een natuurlijke tuin, met een gezonde biodiversiteit en respect voor plant en dier, is het ook interessant om te kijken naar potgrond die hierbij hoort. De overstap naar duurzame potgrond is een kleine moeite, met een grote impact.

 

Hoe kom je aan duurzame potgrond?

 

Overstappen van gewone potgrond naar duurzame potgrond is dus een goed idee voor het milieu. Maar hoe kom je aan duurzame potgrond? Je kunt gaan voor biologische potgrond of kokospotgrond uit het tuincentrum. Dat is duurzaam en dus al een enorme vooruitgang ten opzichte van universele potgrond dat uit turf bestaat.

 

Als hovenier kun je ook gewoon je eigen potgrond maken. Zo creëer je een duurzaam, plasticvrij (geen verpakking) en lokaal (geen transportemissies) alternatief voor je klanten. Een echte gamechanger waarmee je je onderscheidt als ecologische hovenier. Omdat potgrond gelukkig geen tuinaarde is, hoef je ook niet al teveel ervan te hebben. Potgrond is dus uiterst geschikt om zelf te maken.

 

Hoe kun je zelf potgrond maken?

 

Er zijn verschillende manieren om zelf duurzame potgrond te maken. Je kunt kokosvezels gebruiken, maar dat houdt in dat je een grondstof moet aanschaffen. En dat moet beter kunnen. Bijvoorbeeld door in de herfst vallende bladeren te verzamelen in alle tuinen van je klanten.

 

Stop natte bladeren in een stevige zak met wat grond erbij en prik er enkele gaatjes erin. Nu moet je zo’n 1 tot 2 jaar wachten, waarna je zelf je eigen bladaarde hebt gecreëerd! Niet alleen is dit duurzaam, maar deze natuurlijke kringloop zal ook indruk maken op je klanten. Nieuwe planten groeien voortaan in potgrond van eigen bodem!

 

Waarschijnlijk denk je: dit duurt mij te lang. Er zijn echter ook manieren om het sneller aan te pakken. Bijvoorbeeld door je compost te combineren met overgebleven, oude potgrond tot nieuwe potgrond. Gebruik je BioBoomStraps om je bomen te verstevigen? Deze zijn biologisch afbreekbaar en kunnen dus gewoon op de composthoop om voor meer compostte zorgen.

 

Deze nieuwe duurzame potgrond, bestaande uit oude, overgebleven potgrond en natuurlijk restmateriaal, is gecreëerd door een natuurlijk proces en dus ontzettend duurzaam!

 

Wil je het proces versnellen en vermeerderen? Combineer dan zowel de oude potgrond met de compost en de bladaarde uit alle tuinen. Zo creëer je een heleboel nieuwe potgrond die weer goed van pas komt in alle tuinen bij nieuwe beplanting. Waar wacht je op?