Advies van de boomkwekerij: een boom voor elke plek

 

Het is vaak een behoorlijke klus, maar zeker een leuke uitdaging: het (opnieuw) inrichten van je tuin. Een fijne zithoek, wat mooie bloemen of misschien heb je eindelijk plek voor die veranda van je dromen. In wat voor stijl je je tuin ook gaat aanleggen, één of meerdere bomen doen het altijd goed. Maar zoveel bomen, zoveel keuzes. Hoe kies je nou de perfecte boom? We helpen je graag op weg met advies van de boomkwekerij!

boom, berk

Bomen zijn niet alleen een mooie toevoeging aan je tuin, ze zijn zeker ook nog ergens anders goed voor. Zo creëer je met een boom in je tuin een fijn huis voor allerlei verschillende dieren en insecten. Daarnaast halen bomen natuurlijk CO2 uit de lucht en produceren ze hiermee zuurstof. Als laatste zorgt een boom in je tuin ook voor de nodige schaduw en verkoeling op een hete zomerdag. Genoeg redenen dus, om een boom in je tuin te planten.

 

Een boom koop je niet zo even bij de boomkwekerij

 

Ben je van plan om binnenkort één of meerdere bomen in je tuin te planten? Ga dan niet zomaar naar de boomkwekerij om lukraak een boom te kopen, maar zorg dat je je eerst verdiept in het stuk grond waar jij de boom op wil planten. Zo weet je zeker dat je een mooie, gezonde boom in je tuin krijgt!

 

Een boom in je tuin: een stappenplan

 

De eerste stap hierbij is om te kijken naar welke soort grond je in je tuin hebt. In Nederland hebben we vijf verschillende bodemsoorten. De bodemsoort van je tuin beïnvloedt de vruchtbaarheid, en dus ook welke bomen je kan planten.

 

Naast de bodem, moet je ook rekening houden met de grootte van de boom. Hoe hoog mag de boom in je tuin worden? Wil je graag de hoogte in of geef je juist de voorkeur aan een kleinere soort? Hieronder hebben we de verschillende bodems en kenmerken opgesomd, inclusief een aantal voorbeelden van bodem in verschillende hoogtes.

 

De zandbodem – Als 50 procent of meer van je bodem uit zand bestaat, spreken we over een zandbodem. Je kunt in een zandbodem duidelijk verschillende lagen zand zien. In een bodem als deze zakt regenwater makkelijk naar beneden, maar tegelijkertijd zakken ook voedingsstoffen sneller naar beneden.

Heb je een zandbodem en wil je graag een boom van hoger dan 20 meter? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de prachtige valse acacia met witte bloemen. Wil je iets kleiners? Denk dan aan een populier of een berk. Wil je graag een kleine soort, dan kun je gaan voor de Chinese esdoorn.

 

De lössbodemLöss is een vruchtbare bodemsoort die een stuk fijner is dan zand en een oranje tot gele kleur heeft. Een groot voordeel van löss is dat het water goed doorlaat, maar wel vocht vasthoudt als het weer wat droger is. Het is bijna zonde dat deze bodemsoort alleen voorkomt in het zuiden van Limburg.

Houd je van fruit, dan kun je met de lössbodem je hart ophalen. Fruitbomen doen het ontzettend goed op een lössbodem, zoals een sierappelboom. Je kunt volgens de boomkwekerij kiezen voor een Oost-Amerikaanse kornoelje.

 

De rivierkleibodem – Rivierklei is een kleisoort die veel voorkomt in gebieden rondom de rivier en een grijze of soms oranje kleur heeft. Een rivierkleibodem houdt voedingsstoffen goed vast en is in het bijzonder uitermate geschikt voor planten die veel kalk nodig hebben. Aan de andere kant heeft rivierklei wel weer het nadeel dat het water niet goed doorlaat.

Een hoge boom die geschikt is voor de kleibodem volgens de boomkwekerij is de amberboom of een veldesdoorn. Wil je een wat kleiner exemplaar, dan is de els geschikt.

Heb je een rivierkleibodem, dan kun je kiezen voor een eik. Denk aan een zomereik, een Amerikaanse eik of een moeraseik. Volgens de boomkwekerij is de prachtige witte paardenkastanje een goede optie.

 

De zeekleibodem Net als rivierklei is zeeklei een kleisoort die voedingstoffen goed vasthoudt. Deze grijsblauwe soort zie je vaak in kustgebieden. Ook zeeklei laat water niet goed door.

 

De veenbodem – Als laatste hebben we de veenbodem. Een veenbodem is juist weer erg nat en zuur, maar wel rijk aan voedingsstoffen.

Bij een veengrond kun je volgens de boomkwekerij gaan voor een Japanse esdoorn. Wil je graag een middelgrote boom, kies dan bijvoorbeeld voor de prachtige Japanse storaxboom.

 

Een tuin op het zuiden

 

Nog een tip van de boomkwekerij: kijk goed naar de zonnestand in je tuin. De ene boom doet het beter in de schaduw dan de andere boom. Vaak staat dit in de beschrijving op de site van de boomkwekerij aangegeven.

Natuurlijk kun je ook een rij met bomen neerzetten in plaats van één losse boom. Ongeacht het aantal bomen dat je gaat planten, vergeet in ieder geval geen boomband aan te brengen!