Om de groei van een jonge boom te bevorderen, gebruiken we boombanden. Deze banden houden de boom intact en scheefgroei wordt hiermee voorkomen. Zodra je gebruik maakt van een duurzame boomband, zoals de BioBoomStrap, draag je ook een steentje bij aan een gezond milieu. Waarom de boomband zo duurzaam is, leggen we je graag uit. We leggen je eerst even uit waar de BioBoomStrap van gemaakt is.

 

De BioBoomStrap wordt geproduceerd uit gerecycled materiaal en is 100% biologisch afbreekbaar. Zo verkleinen we onze ecologische voetafdruk met elke duurzame boomband. Voor het produceren van de BioBoomStrap gebruiken we als grondstoffen PLA-garen. Wat dat zijn en wat deze garen precies doen, leggen we je graag uit.

 

PLA garen, grondstof

Wat zijn PLA-garen?

 

PLA staat voor polymelkzuur en is in het Engels aangeduid als PolyLactic Acid. Deze thermoplastische polymeren van melkzuur zijn biologisch afbreekbaar en daardoor een duurzaam alternatief voor traditioneel plastic. PLA is namelijk niet gemaakt van aardolie maar van een hernieuwbare, plantaardige bron. De basis bestaat uit melkzuur, dat wordt verkregen uit landbouwgewassen zoals maïs. Het is een plantaardig alternatief en valt dan ook onder de term bioplastic.

PLA wordt gemaakt uit planten, die je opnieuw kunt laten groeien. Neem bijvoorbeeld suikerriet of mais. Uit mais wordt zetmeel gewonnen en dat wordt vervolgens weer gebruikt als grondstof om het bioplastic te maken. Producenten zetten de suikers om in melkzuur, wat een grondstof is voor PLA. Het polymelkzuur vergaat na een aantal jaren vanzelf.

 

Bioplastics

 

PLA-garen vallen dus onder de term ‘’bioplastics’’, maar wat zijn dat nou eigenlijk? Bioplastic, ook wel biobased plastics genoemd, is de naam die gegeven wordt aan plastic dat geproduceerd is uit natuurlijke producten waarbij er geen aardolie aan te pas is gekomen. Bioplastics zijn namelijk gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals suikerriet, aardappelen of maïs.

Voor dit materiaal halen we de geschikte monomeren (kleine moleculen) uit de totale moleculen in de planten. En van die monomeren maken we weer polymeren (macromoleculen). We hebben het hier over biopolymeren. Die biopolymeren hebben dezelfde eigenschappen als de polymeren die uit aardolie zijn gemaakt, maar kunnen gerecycled worden. En dat is een groot voordeel ten opzichte van gewone polymeren!

Het is belangrijk om te weten dat niet alle bioplastics biologisch afbreekbaar zijn. Zo maken we onderscheid tussen de biobased plastics en de composteerbare plastics. PLA-garen, waar we onze duurzame boombanden van maken, vallen onder de (biologisch) composteerbare plastics en zijn dus wel biologisch afbreekbaar.

 

Waarom is de BioBoomStrap duurzaam?

 

De BioBoomStrap is om meerdere redenen een duurzame en daarmee groene optie. Om te beginnen is de boomband composteerbaar, ook wel biologisch afbreekbaar genoemd. Een product is biologisch afbreekbaar wanneer schimmels en bacteriën het materiaal op een biologische wijze kunnen afbreken. Door de band na verloop van tijd in de groene afvalbak te gooien, komt die terecht bij composteerbedrijven die er bijvoorbeeld weer potgrond van maken. Je kunt de boomband ook zelf op de composthoop gooien.

Daarnaast is de boomband UV-bestendig. Uv-straling heeft daarom geen effect op de toepassing van BioBoomStrap. Daarnaast is door de open structuur van het geweven materiaal de boomband rot- en schimmelvrij.

Niet alleen de grondstoffen van de BioBoomStrap zijn duurzaam, ook in het productieproces wordt erg goed rekening gehouden met het milieu. Met de productie in ons eigen land wordt er namelijk alleen gebruik gemaakt van lokale producten. Lokale productie zorgt voor minder energieverbruik voor transport, verwarming, opslag en verpakken.

Want zowel de productie als het weven van de duurzame boombanden vindt plaats in de eigen fabriek. Daarmee besparen we onnodige handelingen en is er minder transport nodig. Dat zorgt weer voor minder CO2-uistoot. Oftewel: van productie tot aan gebruik is de BioBoomStrap een erg milieuvriendelijke boomband.

Duurzaam ondernemen

 

In bredere zin richt het bedrijf achter de BioBoomStrap zich ook veel op duurzaamheid: duurzaam ondernemen. Het bedrijf heeft zich namelijk ten doel gesteld om alleen nog producten te maken die biologisch afbreekbaar zijn of een lage CO2-voetafdruk hebben. Want dat is beter voor mens, dier en milieu.

Wil jij ook duurzamer ondernemen en werk je veel met bomen? Dan is de BioBoomStrap voor jou een ideale manier om beter te letten op het milieu. Je zorgt er niet alleen voor dat de bomen die je plant op een gezonde manier volwassen worden, maar je voorkomt ook vervuiling door de rubberen banden links te laten liggen. Bestel de duurzame boomband eenvoudig hier!

 

PLA garen grondstoffen