Wintergroene bomen voor een mooie tuin in de winter

 

In de zomer staat je tuin volop in bloei, de mooiste bloemen, planten en bomen zijn dan op hun hoogtepunt. Maar wanneer de winter aanbreekt voelt je tuin al snel leeg en kaal aan. Hoe los je dat op? Met wintergroene bomen natuurlijk!

wintergroene bomen, winterharde boom, winterharde magnolia boom

 

Hoe zien een wintergroene bomen eruit?

 

Eigenlijk verklapt de naam al een beetje het uiterlijk van de boom: bomen die ook in de winter groen zijn. De bladeren of de naalden vallen in de winter niet van deze bomen af. Deze bomen hebben doorgaans een wat dikker, steviger blad. Dit zorgt ervoor dat de boom in de winter er even mooi uitziet als in de zomer.

Wintergroene bomen zijn er in heel veel verschillende vormen en maten. Zo is er voor iedere tuin een geschikte boom te vinden. Zo staat de magnifieke magnolia bekend om zijn grote langwerpige glanzende bladeren met een bruine onderkant, die ook met koud weer prachtig blijven. Een echte winterharde sierboom dus! En in de zomer bloeit de magnolia met witte, geurende bloemen, dus je hebt er het hele jaar plezier van.

Palmvarens, eiken, en eucalyptus zijn ook enkele voorbeelden van verschillende groenblijvende bomen. Het zijn allemaal bladvaste bomen, hierdoor zijn ze winterhard en overleven ze de winter zonder schade. Iedere boom geeft zo een eigen invulling aan jouw tuin. Zo is de pinus sylvestris, de grove den, ideaal voor een middelgrote tuin, terwijl taxussen misschien beter geschikt zijn voor een wat grotere tuin. Deze bomen kunnen namelijk metershoog worden.

 

Het verschil tussen wintergroene bomen en andere bomen

 

Het voornaamste verschil tussen wintergroene bomen en andere bomen is dat wintergroene bomen hun blad behouden in de winter. Daarom worden deze bomen ook wel bladhoudende bomen genoemd. Daarnaast zijn bladverliezende bomen gevoeliger voor veranderingen in temperatuur en regenval dan groenblijvende bomen. Bladverliezende leibomen groeien makkelijker en sneller dicht dan wintergroene leibomen. Dit houdt in dat de bladverliezende bomen sneller vol met bladeren staan en je dus eerder beschut zit.

 

Voordelen van wintergroene bomen

 

Een wintergroene boom heeft een aantal voordelen die ervoor zorgen dat de boomsoort zo populair is. Allereerst blijft tijdens de winter de inkijk in je tuin beperkt door de aanwezige bladeren. De boom vult een groot gat op waardoor jouw nieuwsgierige buren niet zo makkelijk de tuin in kijken. Ook houden de bladeren wind tegen, wat tijdens de koude winterdagen erg fijn is.

Met groenblijvende bomen geef je het hele jaar door structuur aan jouw tuin en is er altijd wat moois te zien. Dit betekent: geen kale ruimtes en rare open plekken, maar een volle tuin en genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Je tuin krijgt, ook in de winter, extra kleur en heeft het hele jaar door een sierlijke en rustieke uitstraling.

Een wintergroene boom heeft niet alleen voordelen voor jezelf, maar ook voor de natuur is een bladhoudende boom de perfecte optie. Want wist je dat bladhoudende leibomen vogels aantrekken? De boom biedt namelijk bescherming voor vogels in de winter, omdat zij in deze bomen hun nestjes kunnen bouwen.

 

Hoe plaats je een wintergroene boom succesvol in je tuin?

 

Net zoals alle andere bomen, planten en bloemen is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan zodat je zo lang mogelijk van de bomen kan genieten. Want hoe plaats je eigenlijk succesvol een wintergroene boom in je tuin? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je lang wilt genieten van een bladhoudende boom in jouw tuin.

Bij het plaatsen van de boom is het belangrijk dat de boom voldoende ruimte krijgt om te groeien. Als je de boom koopt is het misschien een dunne stengel, maar deze stengel kan uitgroeien tot een hele grote boom. Het zou dan ook zonde zijn als de boom hier niet de ruimte voor krijgt. Een bladhoudende boom verlangt daarnaast naar een plek uit de noordoostenwind, anders drogen de bladeren uit.

Tijdens de eerste jaren van een jonge boom is de groei het allerbelangrijkste. Als een boom scheefgroeit heeft dit grote gevolgen voor de sterkte en de levensduur van de boom. Ook Weersomstandigheden spelen een grote rol in de groei van een boom. Je voorkomt scheefgroei met bijvoorbeeld de BioBoomStrap. Dit is een bioboomband speciaal ontworpen voor een optimale boomgroei. De boomband ondersteunt de wintergroene boom de eerste jaren in het groeiproces. De band zorgt ervoor dat de boom niet scheefgroeit en realiseert een maximale levensduur door gezonde wortels.

Ga jij binnenkort een wintergroene boom in je tuin plaatsen en wil je er optimaal van genieten? Dan is de BioBoomStrap geen overbodige luxe. Een mooie, volle tuin, geen inkijk en alleen maar gezonde bomen. Wat wil je nog meer?