Inhoudsopgave
Een duurzame tuin aanleggen
Nu de gevolgen van de klimaatcrisis steeds zichtbaarder worden, willen burgers hun steentje bijdragen. Hoewel sommigen misschien kiezen voor een streng veganistisch dieet en nooit meer een vliegvakantie boeken, beginnen de meeste mensen eerst met het laaghangende fruit. Dat kan onder meer het aanleggen van een duurzame tuin betekenen. Ben jij een hovenier die in zijn beroep mee wil werken aan verduurzaming? Klanten wil helpen milieuvriendelijker te leven? Lees dan vooral verder.
Met een duurzame tuin kan verduurzaming klein beginnen!
Nu de nieuwste wetenschappelijke rapporten ons waarschuwen voor de grote gevaren van de klimaatcrisis en we als mensheid al een voorproefje lijken te krijgen van wat ons te wachten staat, zijn steeds meer mensen zich bewust van het belang van duurzaamheid. Burgers demonstreren, stemmen op groene partijen en spannen rechtszaken aan. Maar ook dichter bij huis kunnen burgers aan de slag met duurzaamheid. Eén van die manieren is met het aanleggen van een duurzame tuin.
Waarom is een duurzame tuin eigenlijk belangrijk?
Allereerst is het goed om te benadrukken waarom een duurzame tuin belangrijk is. Voor hoveniers is het een product dat steeds interessanter wordt om aan te bieden. Met vaker voorkomende extreme regenval en hoogwater in de rivieren is het voor Nederland heel belangrijk dat het water een weg uit ons land kan vinden.
De overheid investeert daarom miljarden in het versterken van onze dijken, het verruimen van rivieren en het verdiepen van uiterwaarden. Dan is het natuurlijk minder fijn dat er juist zoveel bestraten tuinen in Nederland zijn. Door de tegels kan het water minder goed weg én wordt het warmer dan in een tuin met veel planten en een groot gazon. Dat moet anders kunnen!
Wat is een duurzame tuin?
En dat kan anders met een duurzame tuin. Maar wat is dat nou, zo’n duurzame tuin? Kort gezegd komt het erop neer dat een duurzame tuin milieuvriendelijk is ingericht. Een duurzame tuin is niet zomaar een tuin zonder tegels, maar is zo natuurlijk mogelijk en past bij de natuur en biodiversiteit van het omliggende landschap.
Dat betekent dat er gekozen is voor inheemse plantensoorten en voor een goede gelaagde begroeiing. Precies zoals het in natuurgebieden uit de streek ook zou kunnen voorkomen. Daarnaast moet de tuin niet te veel onderhoud vergen, net zoals de natuur.
Het liefst is er ook in materialen – voor bijvoorbeeld het tuinhuis – gekozen voor de meest natuurlijke en milieuvriendelijke materialen. En giftige bestrijdingsmiddelen? Die komen er niet aan te pas in een duurzame tuin, tenzij het echt niet anders kan.
Een aantal onderdelen van een duurzame tuin
Kiezen voor gelaagde beplanting van inheemse planten en boomsoorten is dus een belangrijk onderdeel van een duurzame tuin. Maar wat kun je nu nog meer doen als ecologische hovenier om een tuin zo duurzaam mogelijk te maken? Een aantal tips:
- Bij het beplanten van de bomen in de tuin heb je een aantal boombanden nodig om de inheemse boomsoorten goed en stabiel te laten groeien. In plaats van rubberen banden kun je beter kiezen voor de BioBoomStrap van Hakvoort. Deze is biologisch afbreekbaar en past dus perfect in een duurzame tuin.
- Onkruid te lijf gaan met glyfosaat is natuurlijk niet de oplossing. Wat dan wel? Nou, een oplossing is een ecologische onkruidbestrijder met pelargonzuur als werkzame stof. Dit is een vetzuur van plantaardige oorsprong. Let wel op dat je het enkel op het onkruid zelf sproeit! Nog beter is om onkruid helemaal tegen te gaan met een goede bodembedekker zoals de rolklaver.
- Kies overal in de tuin voor duurzame materialen. Of het nou gaat om het tuinhuis achterin de tuin of de tuintafel en -stoelen op het terras, kies overal voor bijvoorbeeld FSC-gecertificeerd hout. Zo weet je dat het om verantwoorde bomenkap is gegaan. Ook dat is onderdeel van een duurzame tuin aanleggen!
- Bedenk goed: zijn al die lampen in de tuin wel nodig? Ook lichtvervuiling tegengaan is onderdeel van een duurzame tuin. Beter voor mens en dier. Mocht er toch verlichting in de tuin komen, waarom dan niet lampen die werken op zonne-energie? En al dat regenwater dat wegloopt, dat is toch zonde? Koop een grote regenton, waarmee je de planten kunt bewateren. Dat is efficiënt en duurzaam!
- Je kunt niet alleen regenwater efficiënt inzetten voor een goede, natuurlijke kringloop. Creëer een composthoop in de achtertuin waar je later het gazon mee kunt bemesten. En die biologisch afbreekbare boomband die om de inheemse boomsoorten zat tijdens hun eerste paar groeiseizoenen kan ook op de composthoop worden gegooid.
Met deze tips krijgen je klanten een mooie tuin én doen ze iets goed voor het milieu. Begin met de makkelijkste oplossing – zoals de BioBoomStrap – en laat zelfs de meest hardleerse tegelliefhebber iets terug doen voor het milieu!
Recente reacties