Gemeente Zeewolde kijkt verder dan de vertrouwde opties

 

Als iets al langere tijd zo is en werkt, dan mag je het niet aanpassen. Jan Grendelman, toezichthouder Beheer Openbare Ruimte bij de gemeente Zeewolde, is het daar absoluut niet mee eens. “Je moet verder kijken en nieuwe opties proberen. Anders komen we nooit verder.” Zo kwam hij bij de BioBoomStrap uit.

 

“Vanuit mijn vakgebied lees ik veel in tuin- en landschapsbladen. Daarnaast lees ik graag artikelen die ik interessant vind, buiten mijn werk om. Zo kwam ik deze duurzame boomband tegen.” Dat kwam eigenlijk wel goed uit, want tot op dat moment gebruikte de gemeente juten boombanden. “Daar waren we eigenlijk helemaal niet tevreden over. Vaak moesten we na een jaar de banden vervangen omdat ze gescheurd waren. Dat is niet zoals je het wil hebben.”

 

Bioboomstrap zeewolde

Terug naar het oude?

 

Voordat Jan de duurzame boomband had gevonden, besloot de gemeente om de juten boombanden te vervangen voor de oude, rubberen banden. “Maar dat wil je natuurlijk niet. Die dingen zijn slecht voor het milieu en echt verleden tijd. Toen ik de duurzame boomband tegenkwam, ben ik op zoek gegaan naar meer informatie. Wat ik las, beviel me wel.”

Om geen overhaaste beslissingen te maken, bestelde Jan eerst een proefpakket. “Voor een klein project binnen de gemeente. Je blijft toch denken, wat als deze banden ook binnen een jaar stuk gaan? Dat is zonde van het geld.” Al binnen een paar maanden zag Jan dat hij deze banden wel kon vertrouwen. “We zijn nu een jaar verder en de banden zien er nog steeds perfect uit. Ze zitten strak om de boom en voldoen eigenlijk aan al onze wensen.”

 

 

Verder met de BioBoomStrap

 

Doordat de duurzame boomband zo goed bevalt, heeft de gemeente Zeewolde de band nu uitgeroepen tot de standaard boomband. “We zijn bezig met de renovatie van een groot industrieterrein, dat project is in de afrondende fase. We kunnen daar nu beginnen met het planten van de nieuwe bomen. Dat worden ongeveer 300 bomen: daar gaan we overal de duurzame boomband gebruiken.”

Ook bij de jaarlijkse ronde door het dorp om dode bomen te vervangen voor nieuwe, zal voortaan de BioBoomStrap gebruikt worden. “En in toekomstige buurten of woonwijken nemen we de boomband ook zeker mee. We zijn echt helemaal om.”

De duurzame boomband is duurder dan een rubberen boomband, maar volgens Jan is de investering eenvoudig te verdedigen. “Als gemeente hebben wij een voorbeeldfunctie. Als we iets duurzaam kunnen oplossen, moeten we dat ook zeker doen. Wij hebben uitgedragen graag stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid en dit is een van die stappen. Het was daarom een eenvoudige beslissing.”

BioBoomStrap Zeewolde
Biooboomstrap Zeewolde

Onderdeel van een bredere strategie

 

Het gebruik van de nieuwe boomband past goed binnen de duurzame strategie van de gemeente Zeewolde. “Duurzaam werken is niet alleen voor onze gemeente belangrijk, maar voor iedereen, toch? Wij willen het als gemeente echter duidelijk uitstralen. We denken tegenwoordig bij alles wat we aanschaffen of gebruiken: kan het ook anders?”

Zo hebben de wijkzorgers in Zeewolde tegenwoordig ook elektrisch materiaal. “Bomaaiers en heggenscharen bijvoorbeeld. Ze zijn nu allemaal elektrisch en dus een stuk duurzamer. Je loopt dan eerst tegen weerstand aan, want niemand weet of deze elektrische alternatieven net zo goed werken als het oude materiaal. We zijn nu een aantal maanden verder en iedereen is enthousiast!” Zo werd er laatst ook een oude bladblazer vervangen voor een nieuwe, elektrische variant. “Als de andere bladblazers toe zijn aan vervanging, worden die natuurlijk ook elektrisch.”

Dat maakt voor Jan duidelijk dat er vaker naar duurzaamheid gekeken moet worden. “Waar kunnen we nog winst behalen? Het feit dat iets al heel lang wordt gebruikt, is tegenwoordig echt geen reden meer om niet naar vernieuwing te zoeken.”

 

Ben je ook benieuwd naar de BioBoomStrap? In deze blog lees je meer over de boomband. Enthousiast geworden na het verhaal van Jan? Bestel de boomband dan hieronder!