Inhoudsopgave
Boomband bevestigen, hoe doe ik dat eigenlijk?
Een boomband is het ideale gereedschap om een boom te verstevigen tijdens de eerste groei-jaren. Volwassen bomen mogen dan ontzettend stevig zijn, jonge boompjes zijn dat helaas nog niet. Een boomband houdt, in combinatie met één of twee boompalen, een jonge boom stabiel. Daarnaast zorgt een goed bevestigde boomband er ook voor dat de wortels van een boom beter groeien, waardoor de boom later steviger staat.
Boomband bevestigen: Hier vindt je een stappenplan
In het volgende stappenplan laten we je zien hoe je een boomband bevestigt. We beginnen helemaal bij het begin.
- Bij een boomband hoort een boompaal. Je kunt ervoor kiezen om één of twee boompalen aan te leggen. Ga je voor één boompaal? Zorg er dan voor om de boompaal op de windkant te zetten voor de optimale ondersteuning.
- Boompalen moeten ongeveer 30 tot 40 centimeter van de boom in de grond geslagen worden.
- Het is makkelijker om eerst een gat te maken voor de boompaal, bijvoorbeeld met een grondboor. Je krijgt de palen op die manier makkelijker in de grond.
- Als de boompalen op de juiste plek staan, is het een kwestie van de boomband in een achtvorm om de boom en boomband te binden. Om de boomband goed strak te zetten, kun je de band vastmaken aan de boompaal met spijkers of boomnagels.
- Sommige boombanden, zoals de BioBoomStrap, zet je vast met een gesp. Op die manier is het makkelijker om de band precies strak genoeg te zetten, en je hebt geen extra spijkers nodig!
Meer komt er eigenlijk niet kijken bij een boomband bevestigen! Het enige wat je nu moet doen is wachten totdat je boom sterk genoeg is om zonder hulp recht te blijven. Vanaf dan maak je de boomband los en zijn ook de boompalen niet meer nodig. De meeste bomen hebben zo’n twee tot drie groeiseizoenen nodig om op zichzelf te kunnen staan.
Is een boomband duurzaam?
De gemiddelde boomband is niet gemaakt van duurzame materialen. Vaak worden de banden gemaakt van gerecycled rubber. Dat klinkt als een duurzame optie, maar in de praktijk valt dat tegen. Na het gebruik van de boomband, blijft het rubber vaak in de natuur liggen. Dat is niet goed voor het milieu en zorgt voor extra afval.
De BioBoomStrap is wél een duurzame optie. Deze biologische boomband is gemaakt van hele andere materialen, waardoor de band veel beter is voor het milieu. De biologische boomband heeft twee voordelen ten opzichte van andere boombanden:
- De BioBoomStrap is gemaakt van 100% composteerbare materialen, waardoor de band biologisch afbreekbaar is.
- De BioBoomStrap wordt gemaakt met hernieuwbare grondstoffen, namelijk plantaardige polymeren die uit maïs gemaakt worden.
Deze combinatie zorgt ervoor dat de boomband niet alleen duurzaam te produceren is, maar ook geen afval oplevert. Na gebruik kan de band zelfs gewoon in de groene bak.
Q&A over de biologische boomband
Een nieuwe boom kopen en verzorgen kan nog wel eens wat stress opleveren. Je wilt natuurlijk een prachtig exemplaar waar je trots op kunt zijn. Daarom hebben we een paar vragen voor je op een rijtje gezet, die je helpen bij het planten en verzorgen van een nieuwe boom.
#1 Moet ik de boomband met een spijker vastzetten?
Bij de biologische boomband is dat gelukkig niet nodig! De BioBoomStrap zet je vast met een gesp. Daardoor hoef je geen spijkers te gebruiken en kun je de boomband ook makkelijker goed strak zetten.
#2 Groeit een boom krom als ik de boomband verkeerd bevestig?
Waar je goed op moet letten is de windrichting bij het plaatsen van de boompalen, waaraan je de boomband bevestigt. Je ontwijkt dit probleem door twee boompalen te gebruiken, omdat de wind dan minder invloed heeft op je boom. Kun je maar één boompaal neerzetten? Zorg dan dat die paal tegen de kant staat waar de wind het vaakst naartoe waait: zo voorkom je schade aan de boom.
Een te strakke boomband is ook niet goed voor je boom, door te veel druk te zetten op de stam, kan deze krom groeien.
#3 Kan ik de boomband later nog verplaatsen?
Het is niet goed voor een jonge boom om deze te verplaatsen, maar een boomband is een ander verhaal. Als je merkt dat een boompaal bijvoorbeeld op de verkeerde plek staat wat betreft de wind, is het niet echt een probleem om de boomband te verplaatsen.
#4 Hoeveel boombanden heb je per boom nodig?
Je hebt één boomband per boompaal nodig.
Interesse in de biologische boomband?
Wil jij er ook voor zorgen dat jouw bomen goed en stabiel kunnen groeien en geen last hebben van harde wind? Kijk dan eens naar de BioBoomStrap! Deze boomband is niet alleen goed voor jouw bomen, maar ook voor het milieu. Een prijsopgave van de BioBoomStrap vraag je via deze pagina aan.
Recente reacties