Met een paar stappen een boom planten in de tuin

Bomen hebben heel veel voordelen. Naast het feit dat bomen zuurstof produceren, bieden ze ook leefruimte voor dieren. Als je ze goed verzorgt gaan ze heel lang mee en geniet je er optimaal van. Een tuin vol met mooie en gezonde bomen, wie wil dat niet? Of je nou een grote boom wil planten, een boom met kluit gaat planten of ‘’gewoon’’ een boom planten. In vijf eenvoudige stappen heb je binnen no time een mooie boom in jouw tuin. Weten hoe? Wij leggen het je uit.

jonge boom planten

 

Boom planten in de tuin: een stappenplan

Een boom planten in de tuin is niet erg moeilijk, als je je maar aan deze vijf stappen houdt.

 

  1. Kijk of de grond geschikt is

Allereerst is het belangrijk om te weten of de grond waar je de boom wilt planten, geschikt is om een boom te laten groeien. De grond mag namelijk niet te nat of te droog zijn, precies er tussenin is dus goed. Staat een boom een groot deel van een dag in het water? Dan heeft dit grote invloed op de groei en de gezondheid van de boom. Langer dan één dag? Dan gaat een boom dood. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

  1. Genoeg ruimte

Ondanks dat een boom weinig ruimte nodig heeft als je hem plant, groeit de boom nog minimaal twee meter in de hoogte. Dit betekent dat de boom ook onder de grond de ruimte nodig heeft om te groeien. Dat kan alleen als je rondom de boom genoeg plek over laat. Met genoeg ruimte gaat de boom langer mee en krijgt die zijn beste kans. Het is wel zo fijn als die boom nog heel veel jaren meegaat, toch?

  1. Voldoende voeding

Naast water heeft een jonge boom genoeg voeding nodig om groot te worden. Die voeding zit vooral in de grond. Is de grond in jouw tuin niet optimaal? De beste oplossing: vervang het zand voor goede aarde. Geen ruimte, tijd of zin om moeite te doen voor goede aarde? Je verbetert je grond ook door turf en potgrond erdoorheen te mengen. Dat kost al veel minder moeite en levert je nieuwe boom ook meer voeding op.

  1. Plant een boom niet té diep

Als je een boom wil planten moet je er dus rekening mee houden dat de boom voldoende ruimte krijgt. Net zo belangrijk is het feit dat je een boom niet té diep moet planten. Een boom heeft net zoals een mens voldoende lucht nodig om te overleven. Maar hoe dieper je plant, hoe vochtiger de grond. Daardoor komen de wortels in het grondwater te staan. Het grondwater laat weinig lucht los waardoor je nieuwe boom niet gezond groeit.

  1. Boompaal met boomband

De groei van een jonge boom is erg belangrijk. Als de groei wordt verstoord, heeft dit een grote invloed op de gezondheid van de boom. Daarom is het in veel situaties noodzakelijk om naast de boom boompalen neer te zetten. Je zet de boom vast aan die boompalen met een bioboomband. Een bioboomband voorkomt scheefgroei en zorgt ervoor dat de boom gezond blijft en daardoor langer leeft.

 

 

Voordelen van een boom planten

 

Bomen reinigen de lucht en ze filteren deeltjes uit de lucht door ze op te vangen met hun bladeren en schors. Hierdoor verminderen ze het aantal schadelijke stoffen in de lucht. Bomen reinigen niet alleen de lucht, ze produceren ook zuurstof. En zuurstof is voor ons erg belangrijk!

Bomen geven daarnaast verkoeling en schaduw aan jouw tuin, erg fijn dus tijdens tropische dagen. Bomen die op een strategische manier om het huis worden geplaatst, verminderen indirect het energieverbruik. Hoe dat kan? Doordat ze voor verkoeling en schaduw zorgen, heb je de airconditioning minder nodig. Dit levert ook nog eens een vermindering in de uitstoot van kooldioxide op. Beter voor jou en voor het milieu!

Tot slot verhoogt het planten van bomen de biodiversiteit, een belangrijke factor in ons leven. Weten wat biodiversiteit is of hoe je een positieve bijdrage kan leveren, lees je in onze blog: wat is biodiversiteit?. Als laatste leveren bomen een verblijf aan verschillende dieren, vogels, eekhoorns en tal van insecten. Hoe leuk is het als er in jouw boom een nestje wordt gemaakt?

 

Boom planten in de tuin: een goed idee!

 

Een boom planten in de tuin heeft dus enorm veel voordelen. Per boom verschilt het enorm hoe, wanneer en waar je het beste een boom plant. Lees daarom eerst goed de meegeleverde instructies door of vraag hulp aan een specialist. Voor vragen of advies over de bioboomband ben je bij WaaromDuurzaam aan het juiste adres. Neem nu contact op en wij helpen jou graag verder.