Voorkom een beschadigde boomstam met de bioboomband

Je hebt net een boom geplant en dat ‘ie rechtop staat, vind je al een groot applaus waard. Alleen, om hem zo mooi recht te houden is het belangrijk dat je gebruik maakt van een boomband. Nog even snel een band om die boom doen en we zijn klaar, denk je misschien bij jezelf. Niks even snel! Wist je dat een groot deel van jonge bomen een beschadigde boomstam oplopen door het gebruik van verkeerde boombanden?

Twee redenen om een boomband te gebruiken

 

Om de groei van jonge bomen te ondersteunen en de gezondheid te versterken, maak je gebruik van boombanden. Een bioboomband heeft dan ook genoeg voordelen om je over te halen een boomband te gebruiken. We sommen ze even voor je op:

Allereerst voorkomt een boomband scheefgroei. Ze bieden in de eerste groeijaren van een jonge boom namelijk erg veel stevigheid. Onvoorspelbare weersomstandigheden krijgen zo niet de kans om de groei van de boom te beïnvloeden.

Ook heb je met een bioboomband zelf invloed op de richting van de groei. Wil jij graag dat de boom wat meer schaduw geeft aan dat ene plekje in je tuin? Prima! Je bepaalt namelijk helemaal zelf waar de boom komt te staan en door de boomband blijft de boom ook écht op die plek staan.

 

Unieke voordelen van de BioBoomStrap

 

De BioBoomStrap heeft naast al deze voordelen ook nog unieke voordelen die de boomband zo speciaal maken. Het zijn bijkomende voordelen die de BioBoomStrap niet alleen uniek maken, maar die er ook voor zorgen dat een boom geen beschadigde boomstam oploopt.

  1. De BioBoomStrap is een biologisch afbreekbare boomband. Dit houdt in dat de boomband 100% composteerbaar is, oftewel: na een aantal groeijaren is de boomband heel eenvoudig weg te gooien bij het GFT-afval. Erg milieuvriendelijk dus.
  2. Niet alle boombanden zijn gezond voor een jonge boom. Veel boombanden beschadigen namelijk de boomstam. Maar met de BioBoomStrap lopen de schors en de boomstam geen schade op! Door de open geweven zachte structuur zit de band strak genoeg om de boom om scheefgroei te voorkomen maar niet zo strak dat de boom schade ondervindt. Ideaal dus!
  3. Als laatste zorgt een boomband ervoor dat de bomen een eerlijke kans krijgen. Een eerlijke kans om te laten zien hoe oud ze kunnen worden, hoe hoog ze kunnen groeien en hoe mooi ze kunnen zijn. Zonder de BioBoomStrap krijgen ze deze kans niet en worden al deze dingen beïnvloed door de weersomstandigheden.

 

Het gevaar van een beschadigde boomstam

 

De eerste jaren van een jonge boom zijn het belangrijkst. De boom maakt dan een stevige basis voor de jaren die nog komen. Wist je dat sommige bomen meer dan 100 jaar oud worden? De groei en ontwikkeling van een jonge boom zijn dus erg bepalend voor de gezondheid van de boom en de tijd dat die in leven blijft.

Door het gebruik van de verkeerde boombanden lopen de bomen een beschadigde boomstam op. Dit is erg gevaarlijk voor de schors van de boomstam. Doordat de schors in de jonge jaren van de boom al beschadigd raakt, krijgt de boom niet de optimale kans om te groeien. Bomen worden zwak of rot en ze hebben zelfs meer kans op ziektes. Zwakke bomen overleven deze ziektes en bacteriën niet en worden dan ook niet erg oud.

 

Schade op de lange termijn

 

Zodra de schors van de boomstam is beschadigd, heeft dit een grote invloed op de verdere groei van de boom. Het is dan ook belangrijk om na te gaan of het gebruik van een boomband op de lange termijn geen negatieve gevolgen heeft.

Beschadigde boomstam leidt tot kapotte boomschors. Dit kan leiden tot een boomwond. Het gevaar van een boomwond is dat als deze niet snel behandeld wordt, de boom extra kwetsbaar is voor allerlei bacteriën, ziekten, insecten of schimmels. Als een boomwond geïnfecteerd raakt, sterft de boom uiteindelijk af.

Het afsterven van een boom is niet alleen erg zonde, het kan ook nog eens heel gevaarlijk zijn. De kans dat een boom omvalt is namelijk erg groot en dit zorgt voor vervelende situaties. Probeer dan ook waar je kan schade aan een boom te voorkomen en dat begint bij de juiste boomband!

Wil jij jouw jonge boom ook een eerlijke kans geven? Dat doe je alleen met de BioBoomStrap! Bestel hem nu en geniet nog jarenlang van jouw mooie zelf geplante boom. Voor vragen of advies staan wij graag voor jou klaar.