Hoeveel groene energie wekt Nederland op?

 

Als je wel eens over de snelweg bent gereden, kan het je niet ontgaan zijn dat Nederland tal van windmolens heeft staan. Als klein kind had je misschien niet helemaal het besef wat die grote palen met draaiende wieken nou deden. Maar nu weet je wel beter, toch? Ze wekken groene energie op! Maar wat is groene energie eigenlijk? Dat leggen we je graag uit in deze blog.

groene energie

 

Duurzame energie

 

Duurzame energie, ook wel groene energie genoemd, is energie afkomstig van bronnen die nooit ‘op’ raken. Met groene energie kunnen wij mensen onbeperkt gebruik maken van de energiebronnen, zonder dat het leefmilieu en de mogelijkheden voor toekomstige generaties worden benadeeld. Erg duurzaam dus!

Windenergie, zonne-energie en waterkracht zijn veruit de schoonste manieren om duurzame energie op te wekken. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan is het belangrijk om de CO2-uitstoot te verlagen. Op het gebied van elektriciteitsproductie is er veel mogelijk, zoals het vervangen van fossiele brandstoffen voor duurzame energie. Want in tegenstelling tot duurzame energie, is er van olie, gas en kolen steeds minder beschikbaar.

De energietransitie krijgt hierdoor steeds meer aandacht. Dit is de overgang naar een situatie waarin de energievoorziening volledig anders van aard en vorm is dan in het huidige energiesysteem. Met het oog op dit energiesysteem heeft Nederland als doel dat in 2050 bijna 100% gebruikte energie voortkomt uit duurzame energiebronnen.

 

Voordelen groene energie

 

Nu we weten wat groene energie is, laten we je de kennis maken met de vele voordelen. Allereerst is groene energie veel beter voor het milieu ten opzichte van fossiele brandstoffen. Dit komt niet alleen door de vermindering in CO2-uitstoot, maar ook doordat groene energie gewoonweg niet opraakt. We putten de grondstoffen van de aarde niet uit door gebruik te maken van groene energie. Bij fossiele energie is dat wel het geval.

Als je beslist om zelf energie op te wekken word je onafhankelijk van jouw energieleverancier en bespaart het je op de lange termijn kosten. Door bijvoorbeeld zonnepanelen te laten aanleggen krijg je lagere kosten in je energieverbruik terwijl je iets goeds doet voor het milieu. Ideaal, toch?

Als laatste is het ook beter voor je gezondheid. Door over te stappen op groene energie is er maar een minimale uitstoot van stoffen die slecht zijn voor onze gezondheid. Die uitstoot van stoffen is bij het gebruik van fossiele brandstoffen veel groter en schadelijker. Niet alleen voor jezelf is groene energie beter, maar ook voor je kinderen, kleinkinderen en de andere toekomstige generaties.

 

5 tips voor meer groene stroom

 

Actief bijdragen aan de overgang naar groene energie en minder CO2-uitstoot is gelukkig niet moeilijk. Afval scheiden of het vervangen van gloeilampen voor spaarlampen, bijvoorbeeld. En je kunt nog veel meer doen. Help je mee? Wij geven jou 5 tips voor meer groene stroom!

  1. Wek zelf groene stroom op

Met zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp wek je zelf groene stroom op. Als je woning op een winderige plek ligt, kan je ook een kleine windturbine installeren om zelf stroom op te wekken. In plaats van zonnepanelen heb je tegenwoordig ook een volledig zonnedak. Het hele dak vangt de zonne-energie op en het is verbonden met een krachtige batterij.

  1. Kies een groene energieleverancier

Naast het verminderen van je energieverbruik kun je er ook voor kiezen om over te stappen op een groene energieleverancier. De allergroenste energieleveranciers leveren bijna alleen maar stroom die is opgewekt met windmolens en zonnepanelen. Ze doen meer dan vergroening met certificaten: ze investeren in groene productie of sluiten langjarige inkoopcontracten met groene producenten. Ze werken actief mee aan de transitie naar een schone energievoorziening.

  1. Word mede-eigenaar van een windmolen

Wist je dat je mede-eigenaar kan worden van een windmolen of zonnepanelen? Door één of meer Winddelen te kopen, worden ze mede-eigenaar van een windmolen en wekken ze hun eigen stroom op. Een winddeel is gewoon een ander woord voor een windaandeel.

Eén Winddeel levert jaarlijks gemiddeld 500 kWh op. Om je een beeld te geven: het gemiddelde verbruik voor huishoudens is 2.730 kWh per jaar. Oftewel met zes winddelen heb je het gemiddelde er in ieder geval uit! Als je minimaal 90% van je stroom zelf opwekt dan ben je duurzaam bezig!

  1. Verbruik minder stroom

Misschien erg voor de hand liggend, maar daardoor niet minder belangrijk: verbruik minder stroom. Zelfs als je al bij een groene energieleverancier zit, moet je blijven besparen. Is het echt nodig om je licht in de woonkamer aan te laten of is het automatisme?

  1. Ontdek de herkomst van jouw stroom

Op het stroometiket van jouw energieleverancier kom je erachter waar jouw stroom vandaan komt. Wat is de herkomst? Zo krijg je te weten hoe groot het effect van jouw energieverbruik op het milieu is. Niet alleen kun je bekijken of de energie van de wind, de zon of van gas komt. Ook zie je of het überhaupt uit Nederland komt of dat het eerst een hele reis moet maken.

Met bovenstaande tips ben je bewust bezig met je energieverbruik en creëer je een positief effect op het milieu. Welke tip ga jij gebruiken?

 

Hoe verbruik je minder stroom?

 

Om even terug te komen op tip 4 van het rijtje: verbruik minder stroom. Wij geven je niet alleen de tip, maar we laten natuurlijk ook even weten hoe je minder stroom verbruikt. Door kleine, simpele dingen te veranderen, verbruik je al snel minder stroom en leid je nog steeds hetzelfde leven. Maak gebruik van LED verlichting. Gebruik pas je wasmachine of vaatwasser als ze helemaal vol zitten. Hierdoor gebruik je ze minder, maar heb je wel al je was of vaat schoon.

Niet te vergeten kun je gebruik maken van energiezuinige apparaten. Als je deze apparaten aan zet, gaan ze over op een eco-stand. Deze stand zorgt ervoor dat het apparaat het minimale aantal energie verbruikt.

 

Zonnepanelen plaatsen: ja of nee?

 

Het antwoord is natuurlijk ja! Met zonnepanelen wek je zelf zonne-energie op en bij het opwekken van zonne-energie komt geen CO2 vrij. Dat is wat je wil! Zonnecellen zetten daglicht om in stroom, ook als de zon niet schijnt. Dat maakt de zon een zeer geschikte duurzame energiebron.

Het is dan ook een misverstand dat zonnepanelen in de winter nutteloos zijn, want voor zonnepanelen gaat het niet om de warmte. Het gaat erom dat de zonnepanelen genoeg zonlicht krijgen. En ook in de winter schijnt regelmatig de zon, waardoor de zonnepanelen genoeg zonne-energie kunnen opwekken. Wel is het zo dat zonnepanelen tijdens bewolkte dagen minder efficiënt werken, wat ook logisch is aangezien het zonnepanelen zijn.

 

Vooral zonnepanelen en wind, maar ook biomassa

 

Bij groene energie denk je misschien al snel aan zonnepanelen en windmolens. Logisch ook want dat zijn de bekendste duurzame energiebronnen. Maar sinds een aantal jaren wordt biomassa steeds populairder. Wat het is en of het daadwerkelijk onder groene energie valt, leggen we je graag uit.

Meestal komt biomassa voort uit bos- of landbouw. De basis van biomassa zijn verschillende organische materialen. Denk hierbij aan de verbranding van hout, gft-afval, plantaardige olie, mest en speciaal voor bio-energie geteelde gewassen. Door het verbranden of vergassen van dit organische materiaal kan het worden ingezet als bron voor warmte en elektriciteit. Dit wordt ook wel bio-energie genoemd.

 

Valt biomassa onder groene energie?

 

Misschien wel een blijvend dilemma: valt biomassa onder groene energie? Want bij het produceren van biomassa vindt er verbranding plaats waardoor er CO2 vrijkomt. Maar er ontstaat wel weer nieuwe energie. Hoe zit het nou precies? Wij leggen het je graag uit.

Biomassa wordt gezien als hernieuwbare energie. Dit is energie uit natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld. Biomassa is al jarenlang een discussiepunt omdat bij de verbranding van biomassa CO2 vrijkomt. Alleen bij de verbranding van biomassa komt net zoveel CO2 vrij als eerder is opgenomen. En doordat de bomen en planten die CO2 vervolgens weer binnenkrijgen, komt er geen extra CO2 vrij in de lucht.

Wist je dat biomassa nodig is om de temperatuurstijging te beperken tot een veilig niveau? Een groep wetenschappers uit Australië, Canada, Finland, de VS en Zweden zegt dat de opwarming van de aarde grote gevolgen heeft voor ons en voor onze leefomgeving. Zonder de inzet van biomassa is het niet mogelijk om de temperatuurstijging op aarde te beperken tot 1,5 graad.

Dus valt biomassa onder groene energie? Het antwoord is ja! Zonder biomassa is het niet mogelijk om de opwarming van de aarde te beperken.

 

Hoe zit het met Nederland?

 

Maar hoe zit het nou met Nederland? Eerder gaven we al aan dat in 2050 bijna alle energie afkomstig moet zijn van duurzame energiebronnen. Maar hoeveel groene energie wekt Nederland dan nu op?

We zijn er nog lang niet, maar alle kleine beetjes helpen. Van het totale energieverbruik was in 2020 in Nederland 11,1% duurzaam. Dit is helaas minder dan de vooraf gemaakte doelstellingen. De doelstelling voor 2020 was om te zorgen dat 14% van het totale energieverbruik groen zou zijn.

 

Is jouw stroom al groen?

Als je kiest voor groene stroom, draag je bij aan de productie van meer duurzame energie. We komen samen alleen tot een groene wereld als we ons focussen op duurzaamheid.

 

Alle kleine beetjes helpen dus, volg onze tips op en kijk hoe jij kan bijdragen aan een duurzame toekomst!