Groene daken? Dé duurzame keuze in 2021  

 

Steeds vaker geven gemeentes subsidies voor mensen die groene daken aanleggen. Het is een populaire trend binnen de huizenmarkt. Maar wat zijn dat eigenlijk, groene daken? Dit zijn meestal platte daken met plantjes, mossen, bomen of andere begroeiing erop. Het is goed voor het milieu en het ziet er ook nog eens prachtig uit. Het heeft iets unieks, het valt op en de planten geven kleur aan een omgeving. Zeker op plekken waar weinig groen te vinden is, is dit een mooie toevoeging. In deze blog vertellen we je alles over deze bijzondere daktuinen.

Groene daken

 

Zijn er verschillende soorten groene daken?


Jazeker! Je hebt extensieve- en intensieve groene daken. Het grote verschil zit hem in de dikte van de beplantingslaag. Extensieve groene daken hebben een dikte die varieert tussen de 4 tot 15 cm. Het zijn voornamelijk oppervlakkige planten zoals grasachtige planten, mossen en vetplantjes. Ze zijn vooral te vinden op woningen en schuren met kleine oppervlaktes.

Bij het aanleggen van uitgebreidere daktuinen of dakterrassen kiezen mensen vaker voor intensieve groene daken. Dit zijn groene daken met een beplantingslaag vanaf 15 cm. Op deze intensieve daken kom je vegetatie tegen als bloemen, struiken, diverse planten en zelfs bomen. Dit groene dak is een stuk zwaarder dan een extensief dak en zie je dan ook vaker op grote gebouwen, met een stevige constructie als dakbedekking. Doordat deze begroeiing dikker is, is het nóg beter voor het milieu dan extensieve groene daken. Deze daken vragen echter wel meer onderhoud dan een extensief dak.

 

Wat zijn de voordelen van groene daken?


Naast dat deze groene daktuinen er prachtig uit zien hebben ze ook nog veel andere voordelen.

  • Zo blijkt allereerst dat groene daken regenwater vasthouden en absorberen. Waar het bij een plat dak of een dak met dakpannen meteen wegstroomt, houdt een groen dak het water vast en voorkom je wateroverlast.
  • Een groen dak bevordert de biodiversiteit en is daarom ook nog eens goed voor het milieu. De verschillende planten trekken vogels en insecten aan. De planten op de groene daken nemen daarnaast CO2 op en zetten dit om in zuurstof. Ook nemen ze stikstof en fijne stofdeeltjes op uit de lucht.
  • De plantjes op het groene dak werken isolerend. Zo heb je het in de winter niet koud in huis en in de zomer blijft het binnen lekker koel.
  • De ‘dakbedekking’ van een groen dak gaat langer mee dan de dakbedekking die op normale daken ligt.
  • Groende daken werken geluiddempend, waardoor je minder last hebt van bijvoorbeeld vliegtuigen die overvliegen.
  • Groene daken zijn gemakkelijk om aan te leggen. Daarnaast is het in de meeste gemeenten mogelijk om subsidie aan te vragen.

 

Zijn er ook nadelen van groene daken?

 

Naast al deze mooie voordelen heeft een groen dak ook nog een paar kleine nadelen.

  • Een groen dak heeft meer gewicht dan een ’normaal’ dak. Het is daarom belangrijk dat je dak een goede draagconstructie heeft, om dat gewicht op te vangen. Het gewicht van je groene dak ligt natuurlijk wel aan welke vegetatie je gebruikt.
  • Heel veel werk heb je niet aan een groen dak, maar een beetje werk mag je niet uitsluiten. Zo moet je een paar keer per jaar je groene daktuin bemesten en besproeien bij hoge temperaturen.
  • Hoge aanlegkosten van een groen dak. Het grootste nadeel zijn helaas de aanlegkosten. Maar als je alle bovenstaande voordelen leest, zijn het de kosten zeker waard. En gelukkig kun je in bijna alle gevallen subsidie aanvragen voor het aanleggen van een groen dak.

 

Sedumdak: perfect voor het Nederlandse klimaat

 

Sedum is een dakbegroeiing die makkelijk is in het onderhoud en goed past bij het Nederlandse regenachtige klimaat. Het is een vetkruidplant die goed past op een groen dak, omdat het op  regenachtige dagen het water goed vasthoudt. Daarnaast heeft deze vetplantensoort niet veel water nodig om te overleven en is de plant dus ook geschikt in droge periodes. Een sedumdak vraagt weinig onderhoud, is niet zwaar en past dan ook goed bij een dakconstructie voor een woning of schuur.

 

Draag bij aan een duurzame toekomst!

Wil jij ook bijdragen aan groene toekomst? Dan is een groen dak een mooie stap in de goede richting. Deze groene tuindaken hebben veel voordelen! Ze dragen bij aan een beter milieu, staan mooi in de omgeving en hebben weinig onderhoud nodig. Ben je geïnteresseerd in nog meer groene oplossingen naast een groen dak? Hier lees meer blogs over het maken van duurzame keuzes.