Waarom is afval scheiden zo belangrijk?


Wil jij ook een steentje bijdragen aan een beter milieu? Begin met afval scheiden! Zomaar alles weggooien is in 2021 al lang verleden tijd. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de waardevolle grondstoffen die in afval zitten.

Minder afval betekent minder gebruik van fossiele brandstoffen en dit kan het broeikaseffect verminderen. Daarnaast kost het scheiden van afval niet veel tijd en geeft het een voldaan gevoel. Streef jij naar een no waste huishouden? Dan kan deze blog je daar zeker bij helpen!  

Afval scheiden

Waarom is het zo belangrijk om afval te scheiden?

 

Een plastic fles, een kartonnen doos, of lege baterijen. Het lijken allemaal nutteloze producten. Maar in al deze ‘lege’ producten zitten waardevolle grondstoffen. Wanneer dit afval op een vuilnisbelt terecht komt, kost het honderden jaren om volledig af te breken.

Plastic is een voorbeeld van een materiaal dat moeilijk af te breken is. Als dit materiaal in het milieu terechtkomt, heeft dat veel schadelijke gevolgen voor dieren en ons ecosysteem. Door plastic of ander afval te recyclen is het verbranden van dit materiaal niet nodig en komen er geen giftige stoffen in de lucht terecht. Zo gebruik je minder nieuwe grondstoffen. Denk aan het winnen van aardolie of het kappen van bomen. Dit kost minder energie en is minder schadelijk en draagt bij aan een beter milieu. Daarnaast is het zo dat nieuwe grondstoffen niet onbeperkt voorradig zijn.

 

Hoe scheid ik mijn afval?

 

Wist jij dat de gemiddelde Nederlander jaarlijks 490 kilo afval produceert? Gelukkig zijn de Nederlanders zich steeds meer bewust van de negatieve gevolgen van het verbranden van afval.

Voor sommige mensen is afval scheiden nog best een ingewikkelde klus. Maar geloof ons maar het valt reuze mee! Het is zonde als herbruikbare materialen bij het restafval terecht komen. Zo kunnen plastic, papier, batterijen en glas voor een groot gedeelte hergebruikt worden. Vind jij het moeilijk om afval te scheiden? Dan helpen onderstaande tips je vast verder.

  1. Gebruik een kleine GFT-bak op je aanrecht.
    Verzamel hier al je etensresten en groenafval in. Vol? Gooi het in de groene kliko, of in een container die bij jou in de buurt te vinden is. Gooi daarnaast niet al je eten weg. Maak van etensresten een tweede leven. Zo kan in de ochtend een gebakken ei met overgebleven groente van de avond ervoor, echt heerlijk zijn.

  2. Gebruik doorzichtige afvalzakken voor plastic.
    Zo zien afvalverwerkers goed of er ook echt plastic afval in de vuilniszakken zit. Vergeet niet dat bij het plasticafval ook blik en drinkpakken mogen.
  3. Vermijd onnodig verpakkingsafval.
    Neem een eigen tas mee als je boodschappen gaat doen en gebruik een herbruikbare waterfles als je op pad gaat.
  4. Kijk bij jouw gemeente wat de richtlijnen zijn voor het scheiden van afval.
    Er zijn gemeentes die een app hebben, zodra de vuilnisman langskomt krijg je hiervoor een melding.
  5. Koop een afvalscheidingsprullenbak.
    Het is handig en je hebt niet meerdere prullenbakken nodig in je keuken.
  6. Twijfel je hoe je bepaald afval moet scheiden?
    Check de afvalscheidingswijzer. Hier vind je uitgebreid advies over het scheiden van afval.

 

Een ‘no waste’ huishouden, hoe pak je dat aan?

 

Er zijn genoeg mensen die streven naar een ‘no waste’ huishouden. Dit houdt in dat je probeert te leven terwijl je (bijna) geen afval produceert. Al het afval krijgt een tweede leven. Is dit ook jouw doel? Probeer het dan geleidelijk in te voeren. Begin eens met de volgende punten; zo kom je al een heel eind op weg!

  1. Probeer producten te kopen met een duurzaam verpakkingsmateriaal.
  2. Doe geen impulsaankopen! We leven in een consumptiemaatschappij en marketingtrucjes weten ons vaak te verleiden. Ben je hier bewust van en koop alleen spullen die je echt nodig hebt.
  3. Plan je boodschappen een week van tevoren en schat in hoeveel je nodig hebt. Zo heb je niet iedere avond eten over en gooi je minder weg.

 

Milieuvoordelen als wij met zijn allen netjes afval scheiden

 

Wat levert het ons op als we afval scheiden? Veel!

  1. Het recyclen van afval kost minder energie dan het produceren van nieuwe grondstoffen. Terwijl de kwaliteit van deze gerecyclede materialen meestal net zo goed is.
  2. Door afvalscheiding hoeft er minder afval verbrand te worden en dit betekent dat er minder schadelijke stoffen in de lucht vrij komen.

Bomen hoeven niet gekapt te worden en er wordt minder gebruik gemaakt van aardolie. Zo maken we minder gebruik van zeldzame grondstoffen.

Ga voor een no waste huishouden! Wil jij ook een steentje bijdragen aan een duurzame wereld? Thuis je afval scheiden, is al een stap in de goede richting.