Inhoudsopgave
Compenseer je CO2 uitstoot met bomen planten
Onze CO2-uitstoot rijst de pan uit, maar die uitstoot volledig voorkomen is helaas niet mogelijk. Daarom is het belangrijk om óók te compenseren, bijvoorbeeld in de vorm van bomen planten. Hoe zit dit precies?
Bomen planten: maak je CO2-voetafdruk kleiner
Even snel een boodschap doen in het dorp met de auto, de verwarming een draai geven als het koud is of met het vliegtuig op vakantie naar een fijne bestemming. Bij veel dingen die we ondernemen, stoten we CO2 uit. Zelfs onbewust, want ook bij wat papiertjes printen of zelfs ademhalen wordt koolstofdioxide uitgestoten.
Onze CO2-uitstoot is de laatste 140 jaar ontzettend gestegen: jaarlijks gaat het om maar liefst 40 miljard ton CO2! Een enorm slechte zaak, aangezien CO2 warmte absorbeert en ervoor zorgt dat onze aarde opwarmt. Lekker, zeg je? Zeker niet! Opwarming van de aarde heeft namelijk vervelende gevolgen. Het verandert ons klimaat, waardoor bijvoorbeeld de zeespiegel stijgt en we steeds vaker extreme weersomstandigheden krijgen. Helemaal niet zo lekker, dus.
We moeten daarom onze CO2-uitstoot flink verminderen. Dat kan onder andere door vaker de fiets nemen en minder vlees eten. Dat betekent niet dat je in één keer vegetarisch of veganistisch moet worden. Starten met een paar keer in de week geen vlees eten, maar een lekkere vleesvervanger zoals een groenteburger, is al mooi meegenomen. Nog een manier van je CO2-voetafdruk verminderen: vaker de fiets pakken en minder vliegreizen maken. De trein is bijvoorbeeld een duurzamer alternatief. Als laatste kun je natuurlijk overstappen op duurzame energie.
Maar we kunnen niet alle CO2-uitstoot verminderen of voorkomen. Daarom is het goed om naast te verminderen óók te compenseren voor alle uitstoot die je onmogelijk kan vermijden. Een van de manieren waarop je dit kan doen is door bomen te planten.
Hoe meer bomen, hoe minder CO2
Je hebt het waarschijnlijk wel op school geleerd: de CO2-opname door bomen. Bomen nemen CO2 uit de lucht op, slaan deze op en zetten het om in zuurstof. Hoe meer bomen we dus planten, hoe minder CO2 er in de lucht zit. Op deze manier kun je met bomen planten je CO2-uitstoot compenseren.
Hoeveel CO2-uitstoot een boom compenseert, verschilt echter. Gemiddeld ligt het rond de 22 kg CO2 per jaar, maar het is geheel afhankelijk van leeftijd en de soort boom. Bomen nemen CO2 op zolang ze leven. En sterven de bomen, dan komt alle CO2 weer vrij. Het is dus belangrijk om je te realiseren dat het voordeel van CO2-opslag in bomen slechts tijdelijk is.
Lekker voor jou en voor de natuur
Toch heeft het dus wel degelijk nut om een boom te planten als compensatie voor je CO2-uitstoot. Bomen planten heeft niet alleen voordelen voor het klimaat, ook voor jezelf is het lekker. Zo heb je een heerlijk natuurlijk schaduwplekje in de zomer en krijg je ook bezoek van allerlei verschillende vogels en dieren. Zo kun je in het weekend rustig een hele dag in de tuin gaan zitten om eekhoorntjes, merels of andere fauna te spotten.
Onthoud wel: bomen planten is niet dé oplossing tegen de enorme uitstoot van CO2 en de klimaatverandering die deze tot gevolg heeft. We zullen met zijn allen iets moeten veranderen aan onze levensstijl, want alleen bomen planten is niet genoeg.
Een Den, een berk of een eik. Welke boom kies ik?
Nu we de voordelen van bomen planten voor zowel het klimaat als voor jezelf hebben besproken, vraag je je waarschijnlijk af welke soort je dan het beste kan planten. Dat hangt ook grotendeels af van de grondsoort die jij in je tuin hebt.
Een boom die het in alle grondsoorten goed doet en ook CO2 goed opnemen is de eik. Neem bijvoorbeeld de steeneik, een populaire boom in Nederland. Deze soort is vrij winterhard en behoudt zelfs in de winter z’n groene bladeren. Ga je liever voor een mooie naaldboom? Kijk eens naar een den. Deze boom neemt van alle verschillende soorten naaldbomen het meeste CO2 op en is dus een hele goede keuze om voor te gaan. Ook kun je kiezen voor een douglasspar.
Heb je een boom naar jouw wensen gevonden? Let er dan goed op dat je je aan de regels houdt, bijvoorbeeld qua hoogte en afstand van gebouwen en wegen. Heb je geen ruimte om zelf een boom te planten? Dan zijn er gelukkig ook verschillende organisaties die dat op een plekje voor jou doen. Twijfel je of een organisatie betrouwbaar is, dan kun je kijken naar het Gold Standard keurmerk, het keurmerk voor klimaatcompensatie via kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden.
Recente reacties